Rekonstrukcija grudi (Rekonstruktivna mamaplastika)

Lijepe i dobro oblikovane grudi za većinu žena su simbol ženstvenosti. Nedostatak jedne ili obje dojke mogu izazvati ozbiljne psihičke i mentalne traume kod žena. Nakon mastektomije (operacije raka dojke) mnoge se žene odluče za rekonstrukciju dojki. Takva odluka nije rijetka pojava, bilo da se radi o udobnosti ili samodopadnosti.

Rekonstrukcija grudi za žene

Kako se izvodi operacija rekonstrukcije grudi?

1. Rekonstrukcija pomoću trbušnog mišića

Kod ovakve autologne rekonstrukcije grudi radi se o uzimanju mišića donjeg dijela trbuha. Obično ga se ispod kože bez vađenja preusmjerava s trbuha na područje grudi, nakon čega ga se oblikuje u izgled dojke. Na kraju, kirurzi sašiju rez načinjen na trbuhu, a pozitivna strana takvog zahvata je manji i vitkiji trbuh.

2. Rekonstrukcija pomoću tkiva s leđa

Zahvat je sličan onom prilikom premještanja trbušnih mišića. Naime, mišić se s gornjeg dijela leđa bez vađenja ispod kože preusmjeri, odnosno premjesti na grudni koš gdje posluži kao džepić za smještaj implantata , ili se jednostavno preoblikuje u dojku bez usadaka.

3. Rekonstrukcija s implantatima

Rekonstrukcija s upotrebom implantata malo je jednostavniji zahvat od onog autologne rekonstrukcije grudiju. Naravno, liječnik će prvo provjeriti da li je vaše tijelo sposobno za kirurški zahvat takve vrste, te će vas unaprijed upoznati sa svim pojedinostima zahvata. Ako je tkivo vašeg grudnog koša prečvrsto za usadnju implantata, tada postoji mogućnost da će vam kirurg u prsni koš morati prvo ugraditi takozvane balončiće, pomoću kojih će vaše tkivo postati elastičnije. U slučaju ugradnje balončića, liječnik će vam jednom tjedno u njih ubrizgati određenu količinu slane otopina, koja će malo pomalo napraviti mjesto za silikonski implantat. Takve pripreme za usađivanje implantata obično traju šest do osam tjedana. Pri tome su injekcije prilično neugodan dio samog zahvata.

Prije rekonstruktivne mamaplastike

Što se događa prije operacije rekonstrukcije grudi?

Tijekom opsežnog razgovora s liječnikom bit ćete informirani o tome koji je od zahvata najbolji za Vas. Prije operativnog zahvata ipak unaprijed treba razmisliti o nekim stvarima. Postoje dva načina rekonstrukcije. Prvi je rekonstrukcija uz korištenje vlastitog tkiva (autologna rekonstrukcija), dok se kod druge upotrebljavaju implantati. Za početak se morate odlučiti koji bi vam od mogućih načina najviše odgovarao i kakve su vaše želje. Implantati ne pružaju tako prirodan osjećaj kao živo tkivo, ali je zato operacija implantatima obavljena mnogo brže od autologne rekonstrukcije, dakle rekonstrukcije, kod koje se koristi tkivo s trbuha ili ono s leđa. Naravno, takav je zahvat mnogo naporniji i zahtjevniji.

Što se događa nakon operacije rekonstrukcije grudi?

Implantati nisu vječni, te da ih je nužno zamijeniti svakih desetak godina. Dakle, izvaditi stare i umetnuti nove. Onim pacijenticama, koje će morat odlaziti na terapiju zračenjem, obično ne savjetuju ugradnju implantata. Pozitivna strana rekonstrukcije dojki upotrebom implantata je u tome što se na taj način na tom mjestu onemogućava ponovno pojavljivanje tumorskih tvorbi, jer praktički prsnog tkiva više ni nema. Bitno je za znati da oboje vrste autologne rekonstrukcije traju više sati i nakon oba su potrebni daljnji postupci. Prepreku izvođenju ovakvih zahvata čini prekomjerno pušenje, prekomjerna tjelesna težina, šećerna bolest i bolesti krvožilnog sustava.

Rezultati operacije rekonstrukcije grudi kod žena

Koji su rezultati operacije rekonstrukcije grudi?

Prije nego se odlučite na rekonstrukciju, dobro je znati da ona, ponekad, zahtijeva više od jednog operativnog zahvata, pa i onda ako se za rekonstrukciju odlučite neposredno nakon mastektomije. Razlog je u tome što kirurzi nikada istovremeno ne obavljaju rekonstrukciju bradavičinog obruča. Prvo se treba posvetiti simetriji obiju dojki, jer mastektomijom se oblik i punoća dojki u potpunosti promijeni. Tek nakon toga mogu započeti s rekonstrukcijom prsne bradavice i njene aureole. Dakle, mjerljivost konačnog rezultata će biti moguća tek nakon više zahvata i dužeg vremena oporavka.

Koji su rizici operacije rekonstrukcije grudi?

Kao i kod svakog zahvata postoje specifični rizici, o kojima ćete biti detaljno informirani tijekom opsežnog razgovora sa liječnikom.

  • Trajanje operacije: 2 - 3 sati
  • Boravak u bolnici: 2 dana
  • Kontrola i odlazak: 10 - 14 dana
  • Napomena:

Izaberite zahvat

Facelift

Facelift

Facelift Facelift čela Korekcija očnih kapaka Korekcija nosa Korekcija usana Povećanje grudi Smanjenje grudi Podizanje grudi Liposukcija Abdominoplastika

Pošaljite upit


Ime:*

Prezime:*

Starost:

Grad:

Telefon:*

E-Mail:

Poruka:*

Fotografija ili neki drugi privitak: