Abdominoplastika (Zatezanje trbuha)

Abdominoplastika ili zatezanje trbuha je korisna nakon značajnijeg gubitka tjelesne težine, kada koža na trbuhu nema dovoljno elastičnosti da se vrati u normalan položaj. Tada se pojavljuje višak kože koji je potrebno kirurški odstraniti. Abdominoplastika se može napraviti tek kada se stabilizira tjelesna težina i proces mršavljenja dođe do kraja. Vrlo često kod žena nakon poroda koža nije u stanju vratiti se u prvobitni položaj te ostaje višak kože koji ne izgleda lijepo. U tom slučaju se također može napraviti zatezanje trbuha ukoliko nisu planirane daljnje trudnoće.

Abdominoplastika kod žena

Kako se izvodi abdominoplastika?

Operativni postupak počinje tako da se napravi rez preko bikini zone, a završava sa strane. Meko tkivo abdomena pažljivo se premješta gore prema prsnom košu, te ukoliko je potrebno abdominalno područje može biti ojačano spajanjem dvaju trbušnih mišića koji su se razdvojili. Nakon toga višak mekog tkiva i kože bit će uklonjen. Pupak ostaje na mjestu na kojem je i bio, te će se zatezanjem kože i mišića vratiti u svoj prvobitni položaj. Nakon zahvata postavlja se drenaža za skupljanje sekreta iz rane, a rana se zatvara finim šavom. Ukoliko je većina viška kože u gornjem dijelu trbuha, alternativni rez može biti ispod grudi i mlohavo meko tkivo se povlači prema gore.

Zatezanje kože trbuha kod žena

Što se događa prije abdominoplastike?

Na dan operacije nije dozvoljeno koristiti preparate za tuširanje koji maste kožu, već običan sapun ili gel za tuširanje. Koža ne bi trebala biti hidratizirana. Preporučeno je uklanjanje dlačica u predjelu bikini zone te ukoliko ste pušač da prekinete s pušenjem najmanje 2 tjedna prije operacije. Sve potrebne informacije dobit ćete na konzultacijama s liječnikom. Šest sati prije operacije se ne smije ništa jesti niti piti. Tjedan prije i nakon operacije izbjegavajte lijekove koji smanjuju viskoznost krvi (savjetujte se s Vašim liječnikom opće prakse).

Što se događa nakon abdominoplastike?

Nakon operacije neophodno je spavati sa podignutim gornjim dijelom tijela i lagano savijenim nogama. Kada sjedite uspravno treba izbjegavati napinjanje trbušnog zida kako šavovi ne bi popucali. Oticanje i osjećaj napetosti je redovna pojava nakon ovakvog zahvata, ali će nestati kroz nekoliko dana u potpunosti. U ovakvom zahvatu povećan je rizik od tromboze prvih 5 - 10 dana, te je neophodno slijediti savjete liječnika o korištenju preparata protiv tromboze. Drenaža se uklanja kroz 2 - 7 dana, a šavovi se uklanjaju 10 - 14 dana nakon operacije. Kupanje i tuširanje je moguće tek nakon što su uklonjeni šavovi. Otekline kao i gubitak osjeta u koži mogu biti prisutni i nekoliko tjedana nakon operacije, no u pravilu se sve vraća u normalu. Ako su trbušni mišići zategnuti potrebno je nositi abdominalni steznik naredna 3 mjeseca.

Rezultati abdominoplastike kod žena

Koji su rezultati abdominoplastike?

Nakon operacije abdomena možete očekivati vrlo povoljan rezultat. Vaš trbušni zid bi treba biti ravan i zategnut, a većina strija uklonjena. Konačni rezultat će biti vidljiv tek nakon 3 mjeseca.

Koji su rizici abdominoplastike?

Kao i kod svakog zahvata postoje specifični rizici, o kojima ćete biti detaljno informirani tijekom opsežnog razgovora sa liječnikom.

  • Trajanje operacije: 2 - 4 sata
  • Boravak u bolnici: 2 - 5 dana
  • Kontrola i odlazak: 10 - 14 dana
  • Napomena:

Izaberite zahvat

Facelift

Facelift

Facelift Facelift čela Korekcija očnih kapaka Korekcija nosa Korekcija usana Povećanje grudi Smanjenje grudi Podizanje grudi Liposukcija Abdominoplastika

Pošaljite upit


Ime:*

Prezime:*

Starost:

Grad:

Telefon:*

E-Mail:

Poruka:*

Fotografija ili neki drugi privitak: